Middenbouw

Wat leuk dat u/je een kijkje komt nemen in onze groep! Wij zijn groep 3/4/5 en we zitten met 15 kinderen in de klas. Onze juffen zijn juf Tinie en juf Geeske.

Thema ‘de doos op zolder’ uit Topondernemers
In de weken tussen de voorjaars- en de meivakantie hebben we gewerkt aan het thema ‘de doos op zolder’ uit Topondernemers. Een thema dat verschillende aspecten uit de geschiedenis belicht. We hebben het over vroeger gehad maar ook over de toekomst. Hieronder kunt u lezen en bekijken wat we allemaal hebben gedaan.

* Thematafel
Gedurende het thema groeide onze thematafel. De kinderen mochten voorwerpen meenemen. Ook vulden we het aan met gemaakt werk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tijdlijn ontwerpen
Gezamenlijk hebben we een tijdlijn gemaakt. In deze groepsopdracht gingen we van ‘de jagers en de boeren’ tot nu. De kinderen mochten in groepjes informatie over een bepaalde periode uit de geschiedenis opzoeken. Zo kwamen ‘de jagers en boeren’, ‘de Romeinen’, ‘de monniken en ridders’, ‘het ontstaan van de stoommachine’ en ‘tv en computers’ aan bod. Er werd een tekst geschreven en getekend over de verschillende perioden.

Jurre en Elske zoeken samen informatie over de jagers en de boeren.

Mike zoekt informatie over de eerste computer.

Deborah en Margriet zoeken informatie over de monniken en ridders.

Klaes zoekt informatie over de 2e wereldoorlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* De indianen
We hebben geleerd hoe de eerste indianen zijn ontstaan. Over hoe Columbus dacht dat hij in Indië was en daardoor de mensen indianen noemde. We hebben geleerd hoe de indianen leefden en hoe ze nu leven. We hebben een tipi gemaakt. De kinderen mochten zelf weten  hoe ze dit maakten.

 

 

 

 

 

* Blauwdruk
Toen er nog geen fotocamera’s waren maakten de mensen toch foto’s. Dit deden ze door middel van  blauwdruk. Deze techniek hebben we ook beoefend. Eerst smeerden we het papier in met bepaalde chemicaliën. Dit moet drogen in het donker. Als het droog is, kun je er materiaal op doen en vervolgens leg je het in de zon. Het licht schijnt op het papier en zo ontstaat een blauwdruk. Het was erg leuk om .te doen. We hebben een blauwdruk gemaakt op het moederdagkaartje.

 

Het materiaal ligt op het papier. Je ziet een groene kleur op het papier. Dit zijn de chemicaliën.

De zon heeft zijn werk gedaan. Het papier wordt voorzichtig afgespoeld zodat de chemicaliën worden verwijderd. Nu moet het drogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deborah vertelt wat ze heeft geleerd over ridders.

 

Jurre vertelt over de eerste boeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema ‘de wereld om je heen’ uit Topondernemers
Momenteel werken we aan het thema ‘de wereld om je heen’. De wereld om je heen is in de middenbouw gericht op jouw huis. Hoe ziet jouw huis eruit? Hoe ziet een plattegrond van jouw huis eruit? Wat is jouw droomhuis? Hoe bouw je een huis?
Op de foto’s bouwen kinderen met suikerklontjes een huis. Erg leuk én leerzaam. Want hoe moet je eigenlijk de klontjes op elkaar stapelen? En hoe maak je een dak? En eerst moest er een plattegrond gemaakt worden.

 

 

 

 

 

 

 

Ook werd er een plattegrond gemaakt van onze eigen huizen. Best lastig!