Gewoonte 5: eerst begrijpen dan begrepen worden

De 7 gewoonten van Covey

Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Luister voordat je praat. Dat is gewoonte 5 die centraal staat in januari. Als je boos bent, ben je geneigd om te gaan praten. Gek genoeg blijkt luisteren veel eerder tot een oplossing te leiden. We menen vaak te zien wat er gebeurt en trekken daar al snel conclusies uit. Als we de kinderen de gelegenheid geven om hun gedachten daarbij te vertellen blijkt vaak dat wij aannames hebben gedaan die niet kloppen en dan blijkt dat de kinderen wel degelijk goede bedoelingen hadden. We oefenen het luisteren op school met een vertelstok, zolang jij die in handen hebt mag de ander alleen maar luisteren. De luisteraar krijgt de vertelstok pas als hij een korte samenvatting heeft gegeven, de verteller geeft de stok als de samenvatting klopt. In groep 1,2 gaat de vertelstok in de kring pas verder als er 2 vragen aan de verteller zijn gesteld.

Maandag was er met de kinderen een opening met deze gewoonte. Een duidelijke uitleg en inspiratie in dit filmpje van 3,5 minuut:

Om thuis te oefenen: Het allerbelangrijkste: luister, vat wat de ander zegt samen en vraag of je degene zo goed begrepen hebt.