Frits Barend op de Fluessen

Het bericht wat is verstuurd naar de pers.

“Zonder deze mensen waren wij er niet geweest”, zegt Frits Jelle Barend staande bij het graf van Jelle en Jeltje de Vries in Oudega. Even daarvoor boeit hij de kinderen van groep 5 tot en met 8 meer dan een uur lang met zijn verhalen over de oorlog.

De Joodse ouders van Frits vluchten tijdens de oorlog met zijn broer Bert uit Amsterdam als de grond hen daar te heet onder voeten wordt. Ze komen in contact met een Friese verzetsgroep in Gaasterland die wordt geleid door Sjoerd Wiersma en zijn vriend Uilke Boonstra. Via deze groep worden de drie geholpen.

Na enige omzwervingen via Wyckel en Harich, komen ze in 1944 terecht op de afgelegen boerderij van Jelle en Jeltje de Vries- Haga tussen Oudega en Kolderwolde. Daar een staat al een bedje klaar voor hun zoontje. Dit echtpaar heeft zelf geen kinderen en de kleine jongen wordt door het verzet onder de naam Albert bijgeschreven in hun trouwboekje. Ze houden veel van de kleine Bert en hebben zijn naam ook na de oorlog in hun trouwboekje laten staan. Basisschool De Fluessen wil het graf symbolisch adopteren om de nagedachtenis aan Jelte en Jeltje in de omgeving van Oudega levend te houden. Wat zij en ook andere dorpsbewoners in die tijd hebben gedaan en doorstaan, willen we blijven herdenken.

Het hele verhaal van deze familiegeschiedenis is te lezen via deze link:

https://historiek.net/waarom-frits-barend-frits-jelle-barend-heet/58203/