Groep 1

Leerkracht:
Josien Tuinier

 

Groep 1-2

Leerkrachten:
Tryntsje Klompmaker
Irene Paauw

 

Groep 2-3A                                        

Leerkrachten:
Sjoukje Bijlsma
Rachel Boonstoppel

 

Groep 2-3B

Leerkrachten:
Rachel Boonstoppel
Aléta Zuiderbaan – Van Strien

 

Onderwijsassistent onderbouw:
Riemke Deinum – Tuinier

 

Algemene informatie over onze kleutergroepen vindt u in het  informatieboekje oktober 2021

 

Oktober 2021

Hallo allemaal! 

De eerste weken zitten er al weer op! Het waren de Gouden-weken: weken waarin we elkaar en de regels/routines leerden kennen. Deze weken zijn erg belangrijk voor de rest van het jaar.
We hebben hiervoor ook veel Kanjeroefeningen gedaan. Wie zijn wij? Welke kleuren petten zijn er? Hoe gaan we met elkaar en onze spullen om? 

Ondertussen hebben we gewerkt over het thema ‘Dit ben ik’, waarna we de koppeling naar het thema ‘De baby’ gemaakt hebben. In de huishoek is een baby geboren, maar is de baby eigenlijk een jongen of een meisje? Hoe heet de baby? Wat hebben we nodig om een baby te verzorgen?
We hebben gekeken hoe je een echte baby moet aan- en uitkleden, hoe je de baby moet wassen en hoe hij in bad gaat. Nu kunnen we zelf ook voor de baby zorgen! Soms missen we nog spullen die we nodig hebben voor de baby of de babykamer, die maken we dan gewoon zelf! Bijvoorbeeld babybehang voor in de babykamer, of een box waarin de baby kan spelen. Zo leren we goed nadenken over een probleem én we leren samenwerken! 

We hebben dit jaar een groep 1, een groep 1/2  en twee groepen 2/3. In groep 3 zijn we ook al druk met de letters en met rekenen bezig! We kunnen al veel woordjes maken en lezen en doen hier leuke oefeningen bij. Deze oefeningen doen we in ons werkboekje van Veilig Leren Lezen, maar we doen bijvoorbeeld ook beweegoefeningen erbij! Gooi het balletje op de letter … m bijvoorbeeld! Of spring naar de letter m. Zo leren we de letters op verschillende manieren. De kinderen van groep 2 pikken hierdoor ook dingen op van groep 3. Dit nemen ze weer mee naar groep 1, waar ze ’s ochtends spelen en werken. Zo leren we van elkaar!   

Voor de herfstvakantie was het ook nog Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar was ‘Worden wat je wil’. In de klas hebben we hier over gesproken en gezongen, we hebben samen met een leerling uit de midden- of bovenbouw gelezen (best spannend, maar erg leuk!) en we hebben het thema afgesloten met een verkleedfeest: kom als wat je later wilt worden. Natuurlijk willen we allemaal superheld of prinses worden ;-)!

Het was een fijne start van het schooljaar! 

Groetjes van alle juffen van groep 1, 2, 3. 

 

Januari 2021

Hallo allemaal!

Na een fijne decembermaand, zitten we nu alweer een maand thuis te werken…

In december konden Sint en Piet gelukkig toch nog op school konden komen en hebben we een fijn Sinterklaasfeest met elkaar gevierd! Hierna hebben we gewerkt over kerst en hebben we geluisterd naar het verhaal over de geboorte van het kindje Jezus. We zouden met de hele school een samenzijn hebben en daarnaast een viering in de klas. Maar helaas, de lockdown gooide roet in het eten… Gelukkig konden we het jaar 2020 op dinsdag 15 december toch goed en fijn met z’n allen afsluiten. Daarna ging de deur voorlopig op slot…

Dat betekent dus ook dat de nieuwe groep 1C, die na de kerstvakantie zou starten, nog niet op school is geweest tot nu toe… Ook zij draaien nu mee in het thuisonderwijs, net als juf Riemke en juf Aléta, die wel gestart zijn! De kinderen hebben de juffen al een aantal keer voorbij zien komen in Social Schools en ze hebben ook met elkaar video gebeld. Hopelijk zien ze elkaar gauw ‘in het echt’ op school! De nieuwe kinderen die in 2021 4 jaar worden, starten ook in deze groep. Zij gaan tot de zomervakantie op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag naar school. Volgend schooljaar  komt de vrijdag er dan ook bij.

Thuiswerken

Bij het thuiswerken krijgen de kinderen uit groep 1 en 2 een foor de juffen zelfgemaakte bingokaart waarop allerlei opdrachten staan die de kinderen thuis kunnen doen. Zo werken ze aan de doelen die er voor komende periode op de planning staan. De eerste twee bingokaarten stonden in het thema van ‘De fiets’, de volgende zal over ‘Coco kan het’ gaan. Dit is het

boek dat centraal staat tijdens de voorleesdagen. Deze bingokaart kunt u hier bekijken: Bingokaart ‘Coco kan het’
Daarnaast is er de mogelijkheid om online op Squla en Muiswerk te werken. We bellen regelmatig 1 op 1 met de kinderen.

In groep 3 kunnen de kinderen elke week hun thuiswerkpakketje ophalen bij het raam. Zij werken gewoon door aan Veilig Leren Lezen en de rekenlessen van Wereld in getallen. Daarnaast oefenen ze goed met hardop lezen en zijn er ook nog extra opdrachten, zoals een speurtocht, bingo etc. Deze staan in het teken van het thema ‘vervoer’.
Elke week bellen we minimaal 1 x per week met de kinderen.

Het is een vreemde tijd, waarin we proberen om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan! We werken hierbij samen met ouders en kinderen thuis en dat is erg fijn. Complimenten voor iedereen!

Hopelijk tot snel!

 

November 2020

We zijn dit schooljaar gestart met de Gouden Weken. We hebben elkaar goed leren kennen en er is gewerkt aan het groepsklimaat. En natuurlijk zijn de regels en gewoonten aangeleerd: zo mooi om te zien hoe snel de kinderen zich dit eigen maken! We hebben twee fijne kleutergroepen en een groep 3  waarin we plezierig met elkaar om gaan en we goed kunnen leren, spelen en werken.

Na een paar weken deden we ineens een ontdekking op het schoolplein: we vonden een ei in de struiken… van wie zou dat zijn? De één dacht van een flamingo, de ander van wormen en weer een ander van een pinguïn. Welke dieren komen er eigenlijk uit een ei? Weer een mooi leermoment!
We hebben het ei meegenomen en gezorgd dat het warm bleef, want dat hoort zo als je een ei wilt uitbroeden. Na een paar dagen was het ei uitgekomen maar was het dier dat uit het ei kwam, verdwenen! O help! We hebben bedacht dat we vallen moesten maken om het dier te vangen. De volgende dag zat het dier er in: het was een dinosaurus! De dino van groep 1/2 A hebben we Lily genoemd, van groep 1/2B heette Draakje en de dino van groep 3 kreeg de naam Mr. T-Rex. We hebben de dino goed verzorgd en er heerlijk mee gespeeld. Uiteindelijk zijn ze voor de herfstvakantie in de tijdmachine gezet, weer terug naar hun eigen wereld. Dan kunnen ze daar fijn opgroeien!
Die tijdmachine was op school in verband met de Kinderboekenweek. Die had als thema ‘En toen’. Bij de start van de KBW kwamen hier allerlei ‘historische’ figuren uit, die we met de hele school begroet hebben.

Na de herfstvakantie zijn we gestart met het thema ‘herfst’.  We hadden veel herfstspullen in de klas waarmee we heerlijk konden spelen en werken. Ook zijn de kleuters op excursie geweest naar het Balkster Bos. Ze hadden een zoekkaart mee en hebben gespeurd naar wat er allemaal bij de herfst hoort. Ze wilden de hele dag wel in het bos blijven, zo fijn was het in het herfstbos!
De lampion van Sint Maarten hebben we eveneens in het thema herfst gemaakt.
Op 11 november hebben  hebben de groepen 1 t/m 4 een lampionoptocht gelopen door de school, met als toeschouwers de kinderen van groep 5 t/m 8. Aan het einde kregen we nog wat leuks en wat lekkers mee naar huis!

Nu staan de feestdagen alweer voor de deur. Uiteraard gaan we hier ook weer fijn over leren, werken en mee spelen!
Na de kerstvakantie start groep 1C. Hierin komen de jongste kinderen uit onze kleutergroepen en de nieuwe instroom-kinderen. Juf Riemke en juf Aléta zullen deze groep gaan draaien. Fijn dat dit zo kan! Voor de jongste kinderen een prachtige groep om in te starten!

Groetjes uit de kleutergroepen!